Koristne informacije

SOLIDARNOSTNI DODATEK

Trenutno sprejeti Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid 19 (ZIUPOPDVE), ki ga je sprejel Državni zbor RS na seji dne 29.12.2020, določa, da so do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 EUR upravičeni študenti in študentke, ki se v študijskem letu 2020/2021 izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji in imajo hkrati stalno prebivališče v Republiki Sloveniji ter na dan 19. oktobra 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (14., 15., 16., 17., in 25. člen). Za prejeti solidarnostni dodatek se ne bo plačala dohodnina.

Za prejem solidarnostnega dodatka je potrebno izpolniti obrazec (https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/enkratno-izplacilo-solidarnostnega-dodatka-studentom.html), ki je dostopen na portalu eUprava. Zadnji rok za oddajo vloge je 31. 1. 2021 do 23.59 ure.

 

PREHAJANJE ŠTUDENTOV MED REGIJAMI

Zaradi vladnih ukrepov povezanih s COVID-19, je potrebno tudi študentom, ki opravljajo delo preko študentske napotnice, izdati potrdilo, ki jim omogoča prehajanje med regijami.

Potrdilo naj bo takšno, kot je za redno zaposlene delavce.

 

POSLOVANJE V ČASU EPIDEMIJE

Kljub razglašeni epidemiji smo za vas še vedno elektronsko dosegljivi.

Vse v zvezi s študentskim delom lahko uredite tako, da kontaktirate najbližjo poslovalnico.

Potrudili se bomo, da ukrep ne bo imel vpliva na naše sodelovanje in vsakodnevno poslovanje.

Zahvaljujemo se za razumevanje in ostanite zdravi.

Uporabite spletno poslovalnico KLIKSERVIS:

PODJETJA imate preko spletne poslovalnice možnost:

ČLANI lahko preko spletne poslovalnice:

 

OBVESTILO O USKLADITVI VIŠINE BRUTO URNE POSTAVKE (1.1.2020)

V Ur.l. RS 72/2019 je bila objavljena novela Zakona za uravnoteženje javnih financ o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki spreminja dosedanjo najnižjo urno postavko iz 4,89 EUR na 5,40 EUR.

Ta odredba začne veljati 1. januarja 2020.

Bruto urna postavka velja za delo, opravljeno od 1.1.2020 dalje.

DO SUBVENCIONIRANE VOZOVNICE V CELOTI PREK SPLETA

Ministrstvo za infrastrukturo je v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in partnerji omogočilo pridobitev subvencionirane vozovnice na popolnoma digitalen način. Oddaji elektronske vloge se je pridružil še elektronski nakup vozovnice. Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice je na voljo v elektronski obliki, na spletni stani eUprave.  Za oddajo elektorske vloge vlagatelj potrebuje le e-identiteto, ki jo lahko brezplačno uredi na najbližji Upravni enoti (digitalno potrdilo ali smsPASS). Prednost oddaje elektronske vloge za subvencionirano enotno vozovnico preko portala eUprava je v tem, da po potrditvi oddane vloge vlagatelj v nekaj minutah dobi tudi odločitev o upravičenosti do subvencionirane vozovnice in povezavo na spletni nakup vozovnice.  Spletni nakup opravijo pri izbranem prevozniku. Vozovnica se na kartico naloži ob prvem vstopu na prevozno sredstvo (avtobus ali vlak).   Nova storitev bo zaradi časovnega prihranka oziroma poenostavljenega postopka olajšala nakup številnim uporabnikom javnega potniškega prometa s statusom dijaka ali študenta, obenem pa predstavlja nov mejnik na poti do celostne digitalizacije upravnih postopkov v Republiki Sloveniji.

Sprejem vlog in predprodaja subvencioniranih vozovnic za študente v oktobru 2016 je možna od 21.9.2016 dalje na vseh prodajnih mestih IJPP. Ob tem vas naprošajo, da pred obiskom na prodajnem mestu svojo vlogo vnesete tudi v spletno aplikacijo. S tem boste omogočili, da se celoten postopek sprejema vloge in izdaje vozovnice izvede bistveno hitreje.

KAKO LAHKO UREDIM SVOJO ŠOLSKO VOZOVNICO?

Spletni vnos vloge uredite tako, da na povezavi Portala subvencij potniškega prometa poiščete elektronski obrazec in ga izpolnite. Ko v elektronski obrazec vnesete podatke, so nadaljnji koraki naslednji:

Elektronski obrazec natisnite, potem ga potrdite pri svoji izobraževalni ustanovi, nato pa originalno žigosan obrazec prinesete na LPP; s seboj imejte tudi osebni dokument s sliko. S seboj prinesite šifro, ki se bo pri vnosu kreirala. Šifra je sestavljena iz črke W, kateri sledijo številke, na primer kot: W1111.
ali Elektronski obrazec natisnite, mu priložite originalno potrdilo o vpisu in oboje prinesite na LPP; s seboj imejte tudi osebni dokument s sliko. S seboj prinesite šifro, ki se bo pri vnosu kreirala. Šifra je sestavljena iz črke W, kateri sledijo številke, na primer kot: W1111.
S klasičnim obrazcem lahko tako kot z elektronskim obrazcem uredite Urbano na zgoraj navedenih prodajnih mestih. Postopek je enak.

ŠTUDENTSKA PREHRANA

Vse v zvezi s prehrano vam pomagamo najti tukaj:

https://www.studentska-org.si/kategorija/subv-stud-prehrana/